Vinkassen no. 114
Vinkassen no. 114
Tema: 100 % fransk med ca. 35 % rabat
Vi vil gerne slå et slag for fransk vin. Da vi for 24 år siden begyndte at overveje import af vin, skulle det være fransk. Så kom atomprøvesprængningerne – og fransk vin forsvandt næsten fra markedet. Samtidig flyttede vores datter til Firenze. Efter et besøg hos hende med masser af godt italiensk vin, var vi fortabte.
De senere år har Frankrig genvundet en stor del af markedet (har indtaget fjerdepladsen), og en hel række gode franske vine til fornuftige priser, bl.a. affødt af Coronakrisen og afsætningsproblemer, er dukket op. De præsenterede vine i denne Vinkassen no. 114 har alle fået flotte anmeldelser – men, smag selv!
Château La Croix du Duc, 2016, Bordeaux
Denne vin er tidligere blevet kåret som “Testvinder” i magasinet Penge & Privatøkonomi, og det er der god grund til. Der er vin for pengene her!
Så tæt på Saint-Émilion man kan komme.
Vinmarkerne ligger meget tæt på Saint-Émilion og de omliggende satellitkommuner. Selve hovedbygningen til slottet er beliggende i byen Lussac-Saint-Émilion, om end vinmarkerne er beliggende lige uden for denne appellation. Faktisk slutter slottets vinmarker lige netop, hvor appellationen “Lussac-St-Émilion” starter. Med denne fantastiske beliggenhed er det helt naturligt, at beplantningen overvejende er Merlot, som stortrives i den kølige ler, der udgør undergrunden i vinmarkerne. Slottet har imidlertid også en lille beplantning af Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc, der indgår i vinen. Disse to sorter udgør dog under 10% af høsten. Slottet har været i familien Chollets eje siden 1865.
Serveringstemperaturen bør ikke overstige 18 grader. Vinen er et helt perfekt valg til rødt oksekød, sammenkogte retter eller gode modne oste.
Chateau Trillol, 2014, Corbieres. Vi har hjemkøbt et parti af denne SUPER-kvalitetsvin fra familien Sichel (familien, der også producerer Château Angludet og Palmer i Margaux). De ejer nemlig også denne lille perle i Sydfrankrig. Tro os, det er bragende god vin – selv til normalprisen. Imidlertid er det lidt nemmere lige nu, at gøre en god handel, og familien har accepteret et ”godt bud” fra os, mod at vi så aftog et større parti. Det kommer dig til gode. 😊
Château Trillol produceres af winemaker Ben Sichel, der også producerer Château Angludet i Margaux. Trillol produceres på Grenache, Syrah og Carinan fra vinstokke med en alder på næsten 40 år. Der foretages ”maceration” og daglig ”pumping over” i 40 dage efterfulgt af malolaktisk gæring. Herefter lagres vinen i op til 12 måneder på franske egefade, og vinen klares, men tappes uden filtrering for at bevare så mange aromastoffer som muligt.
SIRIUS , Sichel, Bordeaux
SIRIUS er en topklasse Bordeaux, der er produceret på de klassiske druer Merlot og Cabernet Sauvignon. Smagen er saftig og fyldig med masser af krydderier og solbærtoner. En vin med god power og kraft.
Familienavnet “Sichel” er blevet synonym for kvalitetsvine fra Bordeaux. Den velrespekterede familie er partejer i én af verdens mest kendte og ansete ejendomme, nemlig ingen ringere end selveste Château Palmer i Margaux. Endvidere ejer familien Château Angludet i Margaux. Og det er det selvsamme winemaker-team, som hvert år producerer SIRIUS, der virkelig er familiens ʺvalue for money-Bordeauxʺ. Se evt. mere på www.sichel.fr.
Vinen er resultatet af en benhård sortering af de høstede druer. Produktionen er traditionel, og vinen lagres i 12 måneder på franske egefade. Vinen har i denne årgang fået Guldmedalje bl.a. ved Concoures Général Agricole i Paris.
Serveringstemperaturen bør ikke overstige 19 grader. Vinen er velegnet til de fleste gode kødretter med ikke for krydret tilbehør. SIRIUS kan også nydes som et dejligt glas rødvin uden at man nødvendigvis serverer den til mad. Den kan nemt stå alene som et godt glas i utide.
5 af 5 stjerner i VinAvisen, der skrev;
“I smagen oplagt en Bordeaux-rødvin med ren frugt og en saftig tørhed. Vinen er lavet i god “højre bred-stil” på druerne Merlot (60%) og Cabernet Sauvignon (40%)”.
Château de Peyguerol, 2017, Costières de Nîmes
Château de Peyguerol blev en overlegen vinder af magasinet Smag og Behags store smagningen af årstidens vine.
Testvinder i Smag og Behag, der skrev:
“Ungdommelig og åben frugtighed med nogle smågrønne, urtede toner a la tidsel og græs, men også en aromatisk dybde, der forstærkes af mundens fine frugt og en flot eftersmag af bitre kirsebær. Rigtig god og enormt bredspektret allroundvin til mørkt kød, fx klassisk lammekølle, eller til kraftige grøntsagsretter, hvis du serverer vinen en smule køligt (15-16 grader). Imponerende pris!”
Vinområdet Costières de Nîmes er den sydvestlige appellation, der i en blød bue afslutter den sydlige ende af Rhônedalen. Her produceres en række rødvine der virkelig kan betegnes som “value for money”. Igennem det seneste årti har produktionen været stødt stigende, og det har kvaliteten også været hos flere af områdets producenter. Markerne på Château de Peyguerol er beplantet med de traditionelle druer for Rhône, nemlig Syrah og Grenache.
Château de Peyguerol er et mønstereksempel på en vin fra Nîmes, hvor der IKKE er sammenhæng mellem pris og kvalitet. Den burde faktisk koste lidt mere.
5 af 5 stjerner i VinAvisen.dk, der skrev:
“Elegant og meget lækker rødvin – en rigtig god, ret let og harmonisk Rhônevin med en ren og frisk saft og fint krydderi. En vin til lettere kødretter. Prisen er rimelig. Den gav den femte stjerne”.
Bonusflasken: Château Grand Dignitaire, 2013, Gadagne, Côtes du Rhône Villages
Châteauneuf-de-Gadagne er byen, som lægger navn til den allernyeste appellation i Rhône. Området har længe været kendt for at producere helt ekstraordinært gode rødvine. Og belønningen er egen appellation: Gadagne.
Vinområdet Gadagne er beliggende på et plateau i over 100 meters højde mellem bakkedragene på dørtrinet til Avignon. Her har der siden de tidligste tider været produceret vin. De gamle vinstokke, som er Grenache, Syrah, Cinsault,Carignan og Mouvèdre, står i en undergrund af kalkholdig jord, der er dækket af små glatte sten.
Château Grand Dignitaire produceres helt traditionelt. Det er en mørk og dyb lilla vin med en kraftig og aromatisk aroma af læder, krydderier, solbær og blåbær. Smagen er kraftig og fyldig med masser af tanniner og moden frugt. Vinen har en dejlig lang og varmende eftersmag.
Serveringstemperaturen bør ikke overstige 18 grader. Vinen er meget velegnet til kraftige og også krydrede kødretter såsom vildt, andesteg, flæskesteg eller en god oksesteg med kraftigt tilbehør. Den er også glimrende at servere til meget stærke og kraftige oste.
5 af 5 stjerner i VinAvisen.dk der skrev:
ʺEn af de bedste – en fremragende og lækker vin med blød frugt, fin krydring, syre og sødme. Alt i fornem balanceʺ
4 fl La Croix du Duc | 99,00 | 396,00 |
3 fl.Trillol | 129,00 | 387,00 |
2 fl. Sirius | 99,00 | 198,00 |
3 fl. Chateau Peyguerol Cotes du Nimes | 79,00 | 237,00 |
1218,00 | ||
Bonusflaske: Grand Dignitare | 119,00 | |
Kassens samlede værdi | 1.337,00 | |
Rabat: | Ca. 35% | 448,00 |
Du betaler kun: | 889,00 |
Kassen er klar til afhentning/levering i uge 40/41.
Afbestilling af ”Vinkassen” no. 114 senest 04.10.2020
Tlf. +45 21783592 E mail: enr-vin@post.tele.dk
Fest – bestil rigeligt – ubeskadigede flasker tages retur.
Vi hjælper gerne med vinforslag til menuen.