Vinkassen no. 122 B
Vinkassen no. 122 B
Tema: Chardonnay fra sprød og let til fed og cremet. Fra Frankrig, Italien og Sydafrika.
HUSK – Vinkassen no. 122 B skal bestilles særskilt
Ny vin. Domaine Gille, Bourgogne Chardonnay, 2018, Frankrig
En dejlig klassisk Bourgogne Chardonnay med krop og fylde. Vinen har en forfriskende mineralitet, der er godt afstemt med den fede Chardonnay-frugt og vanilje-tonerne fra fadlagringen. En lækker vinoplevelse.
Druerne vokser lige bag vingården i Comblanchien på marken “Les Chênes”, der har en undergrund, der overvejende består af kalk og ler. Høsten foregår med håndkraft, og vinifikationen påbegyndes direkte i fadene, som alle er af helt ny eg. Med en meget langsom gæring øges vinens kompleksitet.
Vinen er let gylden i farven. I næsen fornemmes toner af hasselnødder og en citrusagtig undertone. Smagen er fyldig med en god balance mellem vinens fede og friske elementer.
Domaine Gilles Chardonnay kan drikkes som helt ung, men kan også lagres i 6-8 år efter høståret.
Vinen, som bør serveres ved en temperatur på mellem 6 – 8 grader, er meget velegnet til skaldyr såvel som til de fleste fiskeretter. Det er også en dejlig vin at servere til gode kraftige oste, hvor vinens charmerende karakter rigtigt kommer til udtryk.
I næsten fem århundreder har der været produceret vin på Domaine Gille, der er beliggende i den lille smukke landsby Comblanchien i Côte de Nuits. Vingården, som dækker i alt 9,5 hektar, ligger lige i smørhullet af én af Frankrigs mest berømte og prestigefyldte vinregioner.
Vingården
Den nuværende vingård med tilhørende kældre blev opført af Vivant Gille (1877-1938), der også har lagt navn til vingården. Men familien Gille kan trække en direkte linje helt tilbage til 1570, hvorfra vinmarkerne i Comblanchien er blevet overleveret fra far til søn. Og familienavnet “Gille” er det ældste i hele regionen. I dag er det Pierre Gille og hans søn Matthew, der står ved roret og viderefører Domaine Gille med stor respekt for vingårdens stolte traditioner.
Vinmarkerne
Igennem årene er Domaine Gille stille og roligt blevet udvidet fra udelukkende at omfatte vinmarker i Nuit St. George til nu også at omfatte marker i Vosne-Romanée, Chambolle-Musigny og Morey St. Denis samt marker i Côte de Beaune, bl.a. en parcel i Grand Cru marken Corton Les Renardes.
Fra drue til vin
Produktionen på Domaine Gille er helt klassisk. Al høst foretages med håndkraft, og druerne sorteres meget grundigt, inden de afstilkes i vinkælderen. Druerne føres herefter over i tanke, der er tilpasset størrelserne på de enkelte parceller, hvor druerne er høstet.
Temperaturen på tankene sættes ned til 12 grader for at undgå, at gæringen starter for hurtigt. Udblødningen foregår over en periode på 5-7 dage for at udtrække flest mulige aromastoffer fra druerne. Efterfølgende starter gæringen helt naturligt, og i løbet af gæringen foretages “pumping over” flere gange. Der foretages “pigeage” flere gange under gæringen for at skubbe “hatten” ned i mosten for derved at udtrække yderligere farve og aroma fra druernes skind.
Gæringen manipuleres ikke i et forsøg på at frembringe en særlig stilart, men foregår helt naturligt, således at vinene fra Domaine Gille i størst muligt omfang afspejler årgangen og det “terroir”, hvor druerne har vokset.
“Bourgognevine skal ikke fabrikeres eller masseproduceres. Druerne fra de små parceller skal bare fortælles os, hvor i området de har vokset og hvornår”, siger Pierre Gille.
Maison Tricons Chablis, Appellation Chablis Controlee, 2019, Frankrig.
Har en righoldig og frisk eftersmag med den fedme og intensitet der forventes af en velproduceret Chardonnay. En meget kompleks og elegant Chablis.
En vin som denne kan drikkes indenfor de første 3-4 år efter høståret, men vinen har også et fantastisk lagringspotentiale. Der venter den tålmodige en meget rig og kompleks vinoplevelse, hvis vinen lagres under de rette konditioner i op til 10 år.
Serveringstemperaturen skal ligge omkring 8-9 grader. Denne Chablis kan med fordel serveres til skaldyr, fiskeretter eller milde oste.
Ny vin. Pierres Blanches Chardonnay, 2020, Frankrig.
Vignerons de Calvisson, der er beliggende i den sydlige ende af Rhônedalen, høster Chardonnay til Pierres Blanches fra marker, der ligger syd for den gamle romerske by Nîmes.
En fed og cremet Chardonnay med masser af fadpræg. ”Power” og forfriskning på samme tid.
Vinen har muskler og kraft og er i det hele taget en ret aromatisk hvidvinsoplevelse. Vinen har en lækker og næsten blomsteragtig næse med masser af toner af vanilje (fra lagringen på egetræsfade) samt lyse citrusfrugter.
Serveringstemperaturen må ikke overstige 10-12 grader. Det er en hvidvin, der kan bruges til næste enhver god forret med fisk og skaldyr, men den er særdeles godt egnet til rejer, dampede muslinger, lyst kød eller som ledsager til stærke oste, eksempelvis blåskimmelost.
Ny vin. MAN Family Wines, Chardonnay, Sydafrika
En meget forfriskende Chardonnay, der med kun et lille velment aftryk af egefade, ligger til den mineralske side. En meget kompleks og righoldig oplevelse. Aromaerne er mangfoldige; ananas, melon og andre tropiske frugter kommer springende op af glasset sammen med blomster og citrusfrugter.
En meget rund og kun halvfed Chardonnay med en lille olieret tendens, der trækker sig ned over tungen. Smagen er vedholdende og lækker med en god balance mellem fad, syre og sødme. En vin, der kan gå til de fleste retter (naturligvis fisk og skaldyr) men også til mere tunge kødretter.
“BEST BUY”, Wine Enthusiast USA.
5 af 5 stjerner i Vin-Avisen, der skrev:
“Elegant og udsøgt Chardonnay-hvidvin, der fylder godt i munden med druesmag og diskrete fadtoner”.
Wine of the Day i Wine Spectator USA Guldmedalje ved Sommelier Wine Award.
Denatile Bianco, 2020, IGT, Twp, Sicilien, Italien.
En blanding af Chardonnay og Grillo. Dejlig frisk, livlig hvidvin med en svag æble- og citrusduft fra Chardonnay. Tilpas syre fra Grillo. Serveres kold som aperitif, til fisk og skaldyr.
”Primo”, Terre di Chieti, 2020, Fantini Vini, Abruzzo, Italien.
En elegant og velsmagende hvidvin, der er medium fyldig med toner af banan og figner. Eftersmagen er frisk og vedholdende. Vinen er produceret af druerne Malvasia (70%) og Chardonnay (30%) fra vinmarker, der er beliggende omkring byen Ortona ved Adriaterhavskysten i Abruzzo-regionen. Markerne ligger mod vest og sydvest, og undergrunden består af kalkholdig lerjord. Produktionen er klassisk. Druerne presses let for at undgå ”grønne tanniner”. Gæringen sker ved kontrolleret temperatur med skinkontakt i 10 til 12 dage. Lagringen foregår på rustfriståltanke, for at bevare den friske frugt i vinen.
Serveringstemperaturen bør ikke overstige 10-12 grader. Vinen er velegnet som aperitif, til salater, melon med skinke, fisk, skaldyr og lyst kød.
1 fl. Bourgogne Chardonnay | 184,00 | 184,00 |
1 fl. Chablis | 178,00 | 178,00 |
2 fl. Blanches Chardonnay | 85,00 | 170,00 |
2 fl. MAN Chardonnay | 79,00 | 158,00 |
3 fl. Primo | 59,00 | 177,00 |
3 fl. Denatile | 69,00 | 207,00 |
Kassens samlede værdi | 1.074,00 | |
Rabat: | 214,00 | |
Du betaler | 860,00 |
Kassen leveres i uge 6 – eller kom forbi, kasserne er klar!!
Tlf. 21783592. E-mail: enr-vin@post.tele.dk
Fest – bestil rigeligt – ubeskadigede flasker tages retur.
Vi hjælper gerne med vinforslag til menuen
Tilkøbsvinen. Normalpris: 394,- Tilkøbspris: 315,-
Domaine Jessiaume, 2018 – Santenay 1. Cru “Les Gravieres”, Blanc, Frankrig.
Domaine Jessiaume producerer fremragende hvidvine, og én af dem er denne lækre Santenay fra en lille parcel på 0,77 ha. med omkring 25 år gamle vinstokke på den berømte Les Gravières Premier Cru-mark.
Det er en dejlig mild hvid Bourgogne i den indsmigrende stil, som er Domaine Jessiaumes adelsmærke. Næsten eksotiske strejf af appelsin og iris som får flot opbakning fra lime og moden citrus som igen bliver akkompagneret af velafstemte søde krydderier fra fadene. Så delikat i sit citrusspil at det er svært ikke at blive en lille smule lykkelig.
I høsten plukkes druerne med en sortering både oppe i vinmarken og igen ved ankomsten til kælderen. Herefter sker en direkte presning af de hele drueklaser og dekantering til rustfri ståltanke, hvor mosten har fået lov til at sætte sig, inden den løber ned i 15% nye og 85% brugte fade, hvor gæringen naturligt går i gang uden tilsætning af fremmede gærstammer. Vinen lagres efterfølgende ti måneder i de samme fade frem mod aftapningen på flaske.
Vinen, som bør serveres ved en temperatur på mellem 8 – 10 grader, er velegnet til hvid fisk, lyst fjerkræ og gode modne oste. Det er også en perfekt vin at bruge til hvid asparges med brunet smør.