Vinkassen no. 126 A
Vinkassen no. 126 A
TEMA: Topvine på Pinot Noir
HUSK – denne kasse skal bestilles særskilt
Chambolle-Musigny; Domaine Gille, Bourgogne, Pinot Noir, Premier Cru, 2018, Frankrig.
En super koncentreret vin, der nemt kan nydes nu, men som har et godt lagringspotentiale, og som først rigtig folder sig ud med lidt alder på bagen.
1. Cru marken ligger på den midterste del af skråningen syd for byen Nuits-St-Georges. Undergrunden består bl.a. af småsten og grus, som giver en ekstraordinær dræning i marken, og det er her, at nogle af de meste koncentrerede vine i Nuits-St-Georges bliver til. Domaine Gilles parcel er overvejende beplantet med vinstokke fra starten af 1970´erne og nærmer sig således en gennemsnitsalder på omkring 50 år.
Høsten foregår manuelt, og vinifikationen starter med en “kold maceration” i 6 dage efterfulgt af den alkoholiske gæring, som startes med omgivelsernes naturlige gær. Vinen lagres efterfølgende i minimum 18 måneder på “medium toastede” egefade, hvoraf 1/3 fornyes hvert år.
Vinen har en dyb rubinrød farve. I næsen fornemmes modne mørke bær og toner af vanilje. I smagen fornemmer man den høje koncentration af tanniner, der fremstår velafbalanceret i fin harmoni med vinens naturlige syreindhold. Det er en fyldig fuldblods Bourgogne med et lagringspotentiale på godt 25 år efter høståret.
Serverings-TIPS
Vinen, som bør serveres ved en temperatur på mellem 18 – 20 grader, er meget velegnet til kraftige og modne oste samt kraftige og krydrede kødretter.
Domaine Jessiaume, Santenay 1. Cru, Pinot Noir, 2018, Frankrig.
Premier Cru markerne drager stor fordel af den østlige eksponering, som giver masser af solskinstimer. Undergrunden består af ler, kalksten og småsten. Druerne håndplukkes, og vinifikationen er traditionel. Vinen lagres på egetræsfade i en periode på 12 – 18 måneder afhængig af årgangen. 30% er altid helt nye fade.
En virkelig velstruktureret vin, som naturligvis er tro mod den “feminine” karakter, der er typisk for Santenay-vinene, men den har også et mere maskulint og animalsk præg.
Serverings-TIPS
Vinens temperatur må ikke overstige 18 grader. Det er en vin, som skal sættes til kraftige mørke kødretter, f.eks. vildtretter, en god rød bøf eller til gode modne oste. Her er der virkelig tale om en dejlig ren og ærlig Pinot Noir, som vidner om, at William Waterkeyn er flot på vej, og at han er så heldig at få lov til at arbejde med frugt fra nogle vinbønder, som ikke blot vil levere økologi, men også kvalitet. Druerne til denne dejlig Bourgogne indkøbes nemlig hos en lille håndfuld vinbønder, som alle har indvilliget i at følge Jessiaumes rejse fra konventionelt landbrug hen mod det økologiske stempel, som pryder flaskerne fra og med årgang 2019. Under høsten sker der en sortering af druerne både ude på de forskellige parceller og igen ved ankomsten til kælderen. Alle stilke bliver fjernet hvorefter druerne ryger direkte i gæringstanken, hvor de uden fremmede gærstammer er forvandlet til vin i løbet af de sædvanlige 3-4 uger.
Pinot Noir, 2017, Nic Rager, Castillon-du-Gard, Frankrig
Pinot Noir vine kommer i mange afskygninger. De mest berømte kommer fra Bourgogne i Nordfrankrig. Her laver man nogen af verdens bedste vine på denne drue. Desværre ofte til alt for høj en pris. Men i Languedoc i Sydfrankrig, producerer man også meget flotte vine på druen, uden at de dog koster en formue. Denne vin er et fremragende eksempel på netop dette.
”Noter af lyse, røde bær som jordbær og kirsebær i smagen og lyse krydderier og sommerblomst i duften. Middel syre/tannin niveau. En lækker saftig og blød vin.” Nicolas Rager er en veluddannet winemaker, der trods sin unge alder har en hel del erfaring fra vinmarkerne rundt omkring i Europa.
Han har en helt speciel forkærlighed for Pinot Noir, og med denne vin rammer han en meget lækker og frugtrig stil, hvor lagringen på eg også slår igennem med skønne vaniljeagtige toner.
Johannes Hörner , Spätburgunder (Pinot Noir), 2020, Tyskland
Det er her lykkedes med at skabe en virkelig elegant Spätburgunder (Pinot Noir) med masser af mineralske toner. Vinen er gæret og lagret på rustfrie ståltanke og har således bevaret den fine frugtkarakter med en livlig og parfumeret aroma af mørke frugter. Et særdeles charmerende glas vin med den velkendte lille sarte frugtsødme, som man ofte finder i tysk Pinot Noir.
Serveringstemperaturen bør ikke overstige 16 grader. I sommermånederne kan det være en ren fornøjelse at drikke denne vin ved kølskabstemperatur. Vinen er velegnet til ikke for krydrede retter med kylling, lyst kød eller en dejlig charcuteri tallerken.
1 fl. Chambolle-Musigny, Premier Cru | 740,00 | 740,00 |
1 fl. Santenay 1. Cru | 394,00 | 394,00 |
2 fl. Nic. Rager | 109,00 | 218,00 |
2 fl. Spätburgunder | 99,00 | 198,00 |
I alt: | 1.550,00 | |
Rabat: | 400,00 | |
Du betaler | 1.150,00 |
Vinkasserne er klar til afhentning eller levering i uge 40.
Tlf. +45 21783592. E-mail: enr-vin@post.tele.dk
Fest – bestil rigeligt – ubeskadigede flasker tages retur.
Vi hjælper gerne med vinforslag til menuen.