Vinkassen no. 114 A
Vinkassen no. 114 A
TEMA: Topvine på Pinot Noir
HUSK – denne kasse skal bestilles særskilt
Tenuta Mazzolinos TERRAZZA, 2018, Oltrepo Pavese, Italien
Denne vin har en smuk lys og skinnende rubinrød farve med en lilla kant. I næsen fornemmes noter af roser, violer, hvid peber, ribs og granatæble. Smagen er saftig med god struktur og krop. En klassisk Pinot Nero med masser af røde frugter og en pæn lang finish med integrerede tanniner.
Serveringstemperaturen bør ikke overstige 16-18 grader. Vinen passer rigtig godt til charcuterie og parmaskinke samt kolde patéer. Sæt den også gerne til retter med lette, cremede saucer eller stegt kylling, due og lammekoteletter.
Tenute Mazzolinos ”Noir”, 2017
Der er her tale om en ægte TOP-vin fra Oltrepò Pavese i den sydlige del af Lombardiet.
NOIR er absolut blandt de allerbedste italienske Pinot Nero-vine. Ikke mindre end 6 gange har vinen fået maksimale 3 glas i den berømte vinguide Gambero Rosso.
Vinstokkene, der er plantet i 1988 og 2000, vokser i en højde på mellem 180 – 220 meter i Mazzolino-bakkebragene på en undergrund af kridt og lerholdig jord.
Druerne håndplukkes og sorteres grundigt, hvorefter den alkoholiske gæring foregår på temperaturregulerede ståltanke, med en kold ”pre-gæring” på op til 5 dage. Derefter trækker vinen i to til tre uger på druernes skin, hvorunder der foretages hyppig “pigéages” og “rémontages”. Den malolaktiske gæring og efterfølgende lagring foregår på traditionelle bourgognefade (228 liter) i 12 måneder. Her anvendes altid 30% helt nye fade.
Resultatet er helt enestående. En vin med en dyb, lys rubinrød farve. I næsen finder man den fineste Pinot Nero karakter med en fine kombination af hindbær, granatæble, træ, bark, jord og hvid peber. Aromaen udvikler sig i glasset med krydderier og modne kirsebær.
I smagen kommer der toner af røde bær og en flot blomsteraroma. Som vinen udvikler sig i glasset kommer der noter af kirsebær. En silkeblød og elegant vinoplevelse.
Serveringstemperaturen bør ikke overstige 18 grader. Vinen passer rigtig godt til grillet tun eller laks, men den er også perfekt til retter med lyst kød eller fuglevildt.
Gode anmeldelser: 6 gange maksimale 3 glas i Gambero Rossonull
Pinot Noir, 2017, Nic Rager, Castillon-du-Gard, Frankrig.
Vegazar Crianza er en typisk vin fra Ribera del Duero, med en fantastisk, frugtagtig og silkeagtig smag. Vinen er fadlagret i 12 måneder. Der er noter og smag af røde og sorte frugter og ristet krydderi i den lange vedvarende smag. Vegazar Crianza er en ideel ledsager til saftigt rødt kød, til retter med krydderier og kraftfulde saucer, sydlandske gryderetter, iberiske pølser og fyldige og fede oste.
Pinot Noir vine kommer i mange afskygninger. De mest berømte kommer fra Bourgogne i Nordfrankrig. Her laver man nogen af verdens bedste vine på denne drue. Desværre ofte til alt for høj en pris. Men i Languedoc i Sydfrankrig, producerer man også meget flotte vine på druen, uden at de dog koster en formue. Denne vin er et fremragende eksempel på netop dette.
”Noter af lyse, røde bær som jordbær og kirsebær i smagen og lyse krydderier og sommerblomst i duften. Middel syre/tannin niveau. En lækker saftig og blød vin.”
Cote de Nuits-Village 2014, Maison Gille, Frankrig.
100 % Tempranillo. Denne vin har ligget 6 måneder på amerikanske egetønder og derefter 12 måneder på flaske før salg. De intense aromaer af røde bær og vanilje springer i næsen. Bær, vanilje og let røg er her forenet i en særdeles skøn smag. Velegnet til rødt kød, tapas og fede og modne oste.
En lækker og let krydret vin med masser af power i smagen. Der er faktisk tale om lidt af et røverkøb, når man tager det generelle prisniveau i Bourgogne i betragtning.
Druerne vokser på Domaine Gilles marker i den sydlige del af Nuits-Saint-Georges og på bakkerne ved Premeaux-Prissey, Corgoloin og Comblanchien. Alle vinstokke har en alder på mere end 60 år.
Høsten foregår manuelt, og vinifikationen starter med en “kold maceration” i 5 dage efterfulgt af den alkoholiske gæring, som startes med omgivelsernes naturlige gær. Vinen lagres efterfølgende i minimum 18 måneder på “medium toasted” egefade, hvoraf 1/3 fornyes hvert år.
Vinen har en flot og brilliant farve. I næsen fornemmer man toner af solbær og mørke bær i det hele taget, men også en lidt krydret undertone. I munden har vinen en excellent struktur. Den er kraftig og kompleks med en fyldig, kraftig og krydret afslutning.
Vinen, som bør serveres ved en temperatur på mellem 16 – 18 grader, er meget velegnet til grillretter, sammenkogte kødretter og krydrede retter. Det er også en perfekt vin at sætte til gode modne oste.
Stark-Conde, Pinot Noir, 2015, Sydafrika
Vinen lykkes her med at skabe en virkelig elegant Pinot Noir med masser af mineralske toner. Vinen er gæret og lagret på rustfrie ståltanke og har således bevaret den fine frugtkarakter med en livlig og parfumeret aroma af mørke frugter. Et særdeles charmerende glas vin med den velkendte lille sarte frugtsødme, som man ofte finder i Pinot Noir.
Serveringstemperaturen bør ikke overstige 16 grader. I sommermånederne kan det være en ren fornøjelse at drikke denne vin ved kølskabstemperatur. Vinen er velegnet til ikke for krydrede retter med kylling, lyst kød eller en dejlig charcuteri tallerken.
Pinotage, Bushvine, 2017, Lievland, Paarl, Sydafrika.
Sydafrikas signaturdrue. En ny sort, der blev frembragt ved universitetet i Stellenbosch i 1925, hvor professor Perold krydsede Pinot Noir med Cinsault, der på det tidspunkt var kendt under navnet Hermitage. De første større beplantninger kom i 1943, og i 1961 markedsførtes den første vin under navnet Pinotage. Pinotage sætter knop relativt tidligt og modner ligeså. Den sætter små druer med tykke skaller og yder rimeligt.
God kvalitet kommer først fra ældre stokke og kræver reduktion af udbyttet. Disse besværlige træk til trods spreder Pinotage sig fra Sydafrika: I dag findes den også i mindre mængder i Australien, Brasilien, Californien og på New Zealand. Flot og elegant Pinotage fra Lievland Estate, der i mange år blev anset for en af de bedste vingårde i Afrika.
WineEnthisiast kårede denne vin som redaktionens favorit og Skrev: “This is ripe and fruit-forward upfront, with abundant aromas of brambly berry and cherry that are partnered with delicate scents of violet and baking spice. The texture is smooth as silk, with medium acidity and fine tannins that are soft yet lend ample structure to the palate. It’s pristine and laser focused, with great purity and a fresh red-berry flavor that endures on the finish.”
Hoveddelen af vinen består af Pinotage, men for at give vinen mere fylde og karakter, har man blendet 9% Cinsault, 3% Syrah og 3 Procent Touriga National ind i vinen.
Pinotagedruerne kommer fra gamle vinstokke, der blev plantet i 1995. Disse stokke giver et lavt udbytte, men druerne har en flot koncentration i smagen. For at bevare syre og friskhed i druerne, har man høstet tidligt om morgenen i februar, inden solen står højt på himlen og brænder syren i de plukkede druer af. Koldgæring. Lagres 13 måneder på egetræsfade. Resultatet er en gennemført fantastisk vin, med et væld af smagsnuancer. Duften kommer flot og tydeligt op af glasset, med tydelige noter af hindbær og mørke kirsebær. Smagen er fyldig og behagelig, med masser af bær (kirsebær, hindbær og lidt solbær), sammen med lette noter af vanilje og tobak. En fantastisk flot Pinotage, der bør nydes til kraftige kødretter.
Om producenten
Denne dejlige gård ligger i Paarl, en af Sydafrikas to bedste vinkommuner. For 20-30 år siden, regnede man Lievlandgården for en af de bedste i Sydafrika. Men gården fik lov at forfalde, og man fik ikke passet vinmarkerne, med den omhu man skal, for at levere absolut topkvalitet. Nye kræfter måtte til, og man solgte gården til tre unge mænd for et par år siden. De har nu med stor omhu rettet op på både marker og vinkælder, og leverer her et lille mesterstykke af en vin.
1 fl. Terrazze | 159,- | |
1 fl. Noir | 325,- | |
1 fl. Nic. Rager | 139,- | 119,- |
1 fl. Cotes de Nuits | 99,- | 260,- |
1 fl. Sterk-Conde | 130,- | |
1 fl. Pinotage | 110,- | |
I alt | 1.103,- | |
Rabat: | 223,- | |
Du betaler | 880,- |
Vinkasserne er klar til afhentning – eller levering i uge 40/41
Tlf. 21783592 E-mail: enr-vin@post.tele.dk
Fest – bestil rigeligt – ubeskadigede flasker tages retur.
Vi hjælper gerne med vinforslag til menuen