Vinkassen no. 72 A
Vinkassen no 72 A
Spændende ekstra tilbud skal bestilles særskilt
Toppen af Toscana bl. a. med Rosso de Montalcino og Brunello fra vores nye producent – desuden Castelvecchios kendte vine i nye årgange og som bonus Supertoscaneren Il Brecciolino 2004.
Fornacina
Den lille vingård Fornacina, ligger lige udenfor byen Montalcino, i naturskønne omgivelse, omkranset af gårdens fantastiske vinmarker. Fornacina drives af brødrene Simone og Mauro Biliorsi, der har overtaget vingården efter deres far Ruggero, der producerede første årgang af sin helt egen Brunello di Montalcino i 1981. Før den tid blevet druerne fra gården solgt til de lokale kooperativer.
På Fornacina produceres der i dag 3 forskellige vine. Brunello, Brunello Riserva (kun i udvalgte årgange) og Rosso di Montalcino. Produktionen er meget traditionel, hvor lagringen af vinen foregår på 20-35 hektoliters fade, der er produceret af slovensk eg.
Vinmarkerne dyrkes økologisk
Druerne der dyrkes på de i alt kun 5 ha. vinmarker er udelukkende Sangiovese. Vinmarkerne er delt i to parceller. 3 hektar der ligger omkring vingården i en højde af 400 meter over havets overflade vendt med syd og sydøst på den østlige side af bakkedragene i Montalcino. De andre 2 hektar vinmarker ligger på sydsiden af Montalcino i Castelnuovo dell ´Abate.
Dyrkningen er meget miljøvenlig, og foregår efter særlige regler for økologisk landbrug. Årsproduktionen er på kun 20.000 og 25.000 flasker fordelt på de tre vintyper.
Simone beskriver selv den kontinuerlige tilstedeværelse i vinmarkerne og den ekstremt omhyggelige udvælgelse af druerne, som de vigtigste grunde til, at Fornacina i dag får topkarakterer af vinjournalister verden over.
Den meget beskedne årlige produktion kunne nemt sælges i et snuptag til én enkelt importør i eksempelvis USA. Det ønsker familien Biliorsi imidlertid ikke. Derfor fordeles vinen hvert år til et netværk af vinimportører i forskellige lande. I Danmark sælges årligt 10-15 % af den samlede produktion. Det er en forholdsvis høj andel, der sendes til Danmark, men det skyldes formentlig familiens forkærlighed for Danmark. Simone er nemlig dansk gift med Janne, der oprindelige kommer fra Svendborg. Hun modtager hvert år i hundredvis af danske turister på vingården i Montalcino. Alle besøgende får en rundvisning på ejendommen og en god prøvesmagning. Skulle din vej falde forbi, så kig ind til Janne..
• Rosso di Montalcino 2010, DOC, Fornacina, Toscana. Ny vin. Vinen er udelukkende produceret på Brunello (Sangiovese Grosso).
Efter gæringen har vinen tilbragt 12 måneder på egefade. Farven er dybrød og brillant. Duften er vinøs, intens med lækker frugttoner. Smagen er harmonisk med en lang dvælende eftersmag og med modne bløde tanniner. En fuldkommen og lækker oplevelse!
Serverings TIPS
Serveringstemperaturen bør ikke overstige 18 grader. Vinen er meget velegnet til krydrede og kraftige kødretter, eksempelvis lammekølle med masser af hvidløg, eller en god krydret sammenkogt ret.
• Brunello di Montalcino 2008, DOCG, Fornacina, Toscana. Ny vin. En klassisk Brunello, der udelukkende produceres på Brunello (Sangiovese Grosso) – med en fadlagring på 36 måneder, og yderligere en flaskelagring på endnu 12 måneder, inden vinen forlader kælderen.
Farven er rubinrød. Duften er intens med moden lækker frugt og krydrede undertoner. Smagen er harmonisk med en lang dvælende eftersmag og med modne bløde tanniner.
Serverings TIPS
Serveringstemperaturen bør ikke overstige 18 grader. Vinen er meget velegnet til kraftige kødretter, eksempelvis andesteg. Vinen er også velegnet til gode og modne oste.
Vinen har fået en række flotte anmeldelser, hvoraf vi bl.a. kan nævne:
94 points i Wine Entusiast
91 points af R. Parker, og
4 glas i “Guida Vinibuoni d´Italia”
En topårgang fra Fornacina!
• Rosso di Montalcino 2010, DOC Col DÒrcia, Toscana. Ny vin. Populært kaldet Brunelloens ”lillebror”. Frisk, frugtig, fyldig, flot “daglig” vin. Nyd den nu – eller om nogle år – til kraftige kødretter eller modne oste. Denne Rosso kan fint hamle op med de billige ”Brunelloer”, der p.t. er på markedet. Vil udvikle sig positivt de næste år og holde fint til 2017. Serveringstemperatur 16-18 gr.
• ”Numero Otto” 2009, IGT, Castelvecchio, Toscana. Denne vin er fremstillet at 100 % canaiolodruer. Har været 8 mdr. på barriques og 4 mdr. på flaske før salg. Har en utrolig flot bouquet, flot farve og dejlig fyldig frugtsmag. Bør iltes. Velegnet til kraftige kødretter og vildt. 90 point i WineSpectator.
• ”Orme in Rosso”2009, IGT, Castelvecchio, Toscana. Ny årgang med den helt specielle etiket, som symboliserer de tre generationer af vinmagere fra Castelvecchio. ”Orme” betyder – direkte oversat – spor – i dette tilfælde slægtens spor. Vi har fortalt producenten, hvad orme betyder – på dansk!! Den er fremstillet af Sangiovese, Merlot, Petit Verdot og Cabernet Sauvignon. 12 måneder på barriques, farven er rubinrød. Den dufter af modne røde frugter og smager af ditto med noter af krydderier, fin smag, elegant krop og velafbalanceret tannin.
• “Solo Uno”2010, IGT, Castelvecchio, Toscana. NY VIN. Utrolig flot vin på 100 % Sangiovese. Filippo og hans vinmager Luca DÀtoma har besluttet, at der hvert år skal laves en helt speciel vin på en` drue sort (som navnet siger). Sidste år – 2009 – var det på 100 % Cabernet Sauvignon (vi har stadig få flasker af denne vin). Der bliver virkeligt kælet for vinen, lige fra udvælgelsen af de bedste duer til selve lagringen og design af etiket.
Kraftig men samtidig elegant vin. Flot duft fra druer og egefad (der produceres ikke ret mange flasker). Nydes til kraftige kødretter – f. eks. vildsvin – se opskrifter i Vinkassen nr. 72 – lagrede oste eller Solo Uno.
Bonusflasken:
”Il Brecciolino”, Supertoscaner, 2004, IGT, Castelvecchio, Toscana
Oldenburgs Vinguide:
”Intens næse med kirsebærkompot, chokolade, svesker, mineraler, cigarkasse og lidt balsamico. Meget fyldig mund med stor frugtsødme, mild vinsyre og overvejende milde tanniner. Laaaaang, letbitter, sødmefuld, intens eftersmag. En strålende, fyldig, lidt æterisk vin med kraftigt fadpræg, som kan drikkes som meditationsvin eller til fint, mørkt kød – gerne med skovsvampe og med lidt balsamico eller andet æterisk islæt i tilbehøret……….”
1 fl. Fornacina Brunello
1 fl. Fornacina Rosso di Montalcino
1 fl. Col D`Orcia, Rosso di Montalcino
1 fl. Numero Otto
1 fl. Orme in Rosso
1 fl. Solo Uno
Samlet pris for de seks vine:
Bonusflasken – 1 fl. Il Brecciolino
Kassens værdi:
Spar:
Du betaler kun:
Kassen er klar til afhentning nu – eller leveres sammen med Vinkassen
Kassen leveres i uge 40 – eller kom forbi og hent den – kassen er klar nu!
Fest – bestil rigeligt – ubeskadigede flasker tages retur.
Vi hjælper gerne med vinforslag til menuen
–