Vinkassen no. 92
“VINKASSEN” no. 92
Tema: 100 % fransk
Vi vil gerne slå et slag for fransk vin. De senere år har givet en hel række gode franske vine til fornuftige priser. De præsenterede vine i denne Vinkassen no. 92, har alle fået flotte anmeldelser – men, smag selv!
Chateau Armurey, Bordeaux Clairet, 2015
Clairet produceres som en rosé, hvor mosten har længere kontakt med drueskallerne, og vinen fremstår derfor som en mellemting mellem en rose og en rødvin. Clairet er meget mørkere i farven end en Bordeaux Rosé. Vinen kan produceres i hele Bordeaux regionen. Det er ofte Merlot, der dominerer i disse vine, men også Bordeaux’ andre blå druetyper kan indgå.
Château Armurey har en lækker indbydende og appetitvækkende duft af jordbær, ribs eller granatæbler. Det er en frisk og læskende vin med en silkeagtig struktur og et moderat lille tanninbid.
Clairet kan med fordel drikkes køleskabskold som aperitif, og i sommermånederne til picnic eller grillretter på en varm aften.
Serveringstemperaturen bør ikke overstige 10-11 grader. Château Armurey er en god medspiller til lette retter, lyst kød og fisk eller til den store skål dampede blåmuslinger, der samler folk omkring bordet.
Château La Houreste, 2011, Médoc
Klassisk Médoc fra den nordlige ende af Médoc-halvøen. Slottets marker er beliggende i Begadan, hvor der dyrkes meget Merlot i forhold til de sydligere kommuner.
Vinmarkerne på Château La Houreste dækker et areal på kun 3 hektar. Vinmarkerne er beplantet med 70% Merlot og 30% Cabernet Sauvignon, der har en gennemsnitsalder på tæt ved 20 år. Den høje andel Merlot er udpræget i denne del af Médoc. Markernes undergrund er gruset, men der findes også parceller med lerjord, og det er netop her at Merlot stortrives på Médoc.
Serverings-TIPS: Serveringtemperaturen bør ikke overstige 16 grader. Château La Houreste er det perfekte akkompagnement til godt stykke rødt oksekød med en mild sauce eller til milde bløde oste.
Château Breillan, 2014, Haut Medoc
Er produceret på 90 % Merlot og 10 % Cabernet France. Denne blanding giver en dejlig bød vin – med lidt bid fra Cabernet Franc. Denne lidt usædvanlige blanding fra området – Blanquefort – er med til at gøre vinen drikkevenlig og giver masser af frugt (solbær, blomme…) Velegnet til grillet kød og ikke for kraftige oste. Vinen er kælderlagret to til tre år før salg. Igen har Sichel familen sat sit præg på vinen. Slottet stammer fra det 14 – århundrede og siges at være et besøg værd.
SIRIUS, 2014 , Sichel, Bordeaux
SIRIUS er en topklasse Bordeaux, der er produceret på de klassiske druer Merlot og Cabernet Sauvignon. Smagen er saftig og fyldig med masser af krydderier og solbærtoner. En vin med god power og kraft.
Familienavnet “Sichel” er blevet synonym for kvalitetsvine fra Bordeaux. Den velrespekterede familie er partejer i én af verdens mest kendte og ansete ejendomme, nemlig ingen ringere end selveste Château Palmer i Margaux. Endvidere ejer familien Château Angludet i Margaux. Og det er det selvsamme winemaker-team, som hvert år producerer SIRIUS, der virkelig er familiens ʺvalue for money-Bordeauxʺ. Se evt. mere på www.sichel.fr
Vinen er resultatet af en benhård sortering af de høstede druer. Produktionen er traditionel, og vinen lagres i 12 måneder på franske egefade. Vinen har i denne årgang fået Guldmedalje bl.a. ved Concoures Général Agricole i Paris.
Serverings-TIPS: Serveringstemperaturen bør ikke overstige 19 grader. Vinen er velegnet til de fleste gode kødretter med ikke for krydret tilbehør. SIRIUS kan også nydes som et dejligt glas rødvin uden at man nødvendigvis serverer den til mad. Den kan nemt stå alene som et godt glas i utide.
5 af 5 stjerner i VinAvisen.dk der skrev: “I smagen oplagt en Bordeaux-rødvin med ren frugt og en saftig tørhed. Vinen er lavet i god “højre bred-stil” på druerne Merlot (60%) og Cabernet Sauvignon (40%)”.
Château La Croix du Duc, 2015, Bordeaux AC
Château La Croix du Duc har tidligere været kåret som “Testvinder” i magasinet Penge & Privatøkonomi, og det er der god grund til. Der er vin for pengene her!
Vinmarkerne ligger meget tæt på Saint-Émilion og de omliggende satellitkommuner. Selve hovedbygningen til slottet er beliggende i byen Lussac-Saint-Émilion, om end vinmarkerne er beliggende lige uden for denne appellation. Faktisk slutter slottets vinmarker lige netop, hvor appellationen “Lussac-St-Émilion” starter. Med denne fantastiske beliggenhed er det helt naturligt, at beplantningen overvejende er Merlot, som stortrives i den kølige ler, der udgør undergrunden i vinmarkerne.
Slottet har imidlertid også en lille beplantning af Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc, der indgår i vinen. Disse to sorter udgør dog under 10% af høsten. Slottet har været i familien Chollets eje siden 1865.
Château de Peyguerol, 20132014, Costières de Nîmes
Château de Peyguerol blev en overlegen vinder af magasinet Smag og Behags store smagningen af årstidens vine.
Testvinder i Smag og Behag, der skrev: “Ungdommelig og åben frugtighed med nogle smågrønne, urtede toner a la tidsel og græs, men også en aromatisk dybde, der forstærkes af mundens fine frugt og en flot eftersmag af bitre kirsebær. Rigtig god og enormt bredspektret allroundvin til mørkt kød, fx klassisk lammekølle, eller til kraftige grøntsagsretter, hvis du serverer vinen en smule køligt (15-16 grader). Imponerende pris!”
Vinområdet Costières de Nîmes er den sydvestlige appellation, der i en blød bue afslutter den sydlige ende af Rhônedalen. Her produceres en række rødvine der virkelig kan betegnes som “value for money”. Igennem det seneste årti har produktionen været stødt stigende, og det har kvaliteten også været hos flere af områdets producenter. Markerne på Château de Peyguerol er beplantet med de traditionelle druer for Rhône, nemlig Syrah og Grenache.
Château de Peyguerol er et mønstereksempel på en vin fra Nîmes, hvor der IKKE er sammenhæng mellem pris og kvalitet. Den burde faktisk koste lidt mere.
5 af 5 stjerner i VinAvisen.dk, der skrev: “Elegant og meget lækker rødvin – en rigtig god, ret let og harmonisk Rhônevin med en ren og frisk saft og fint krydderi. En vin til lettere kødretter. Prisen er rimelig. Den gav den femte stjerne”.
BONUSFLASKEN: Château Grand Dignitaire, 2012 /2013, Gadagne, Côtes du Rhône Villages
Châteauneuf-de-Gadagne er byen, som lægger navn til den allernyeste appellation i Rhône. Området har længe været kendt for at producere helt ekstraordinært gode rødvine. Og belønningen er egen appellation: Gadagne.
Vinområdet Gadagne er beliggende på et plateau i over 100 meters højde mellem bakkedragene på dørtrinet til Avignon. Her har der siden de tidligste tider været produceret vin. De gamle vinstokke, som er Grenache, Syrah, Cinsault,
Carignan og Mouvèdre, står i en undergrund af kalkholdig jord, der er dækket af små glatte sten.
Château Grand Dignitaire produceres helt traditionelt. Det er en mørk og dyb lilla vin med en kraftig og aromatisk aroma af læder, krydderier, solbær og blåbær. Smagen er kraftig og fyldig med masser af tanniner og moden frugt. Vinen har en dejlig lang og varmende eftersmag.
Serverings-TIPS: Serveringstemperaturen bør ikke overstige 18 grader. Vinen er meget velegnet til kraftige og også krydrede kødretter såsom vildt, andesteg, flæskesteg eller en god oksesteg med kraftigt tilbehør. Den er også glimrende at servere til meget stærke og kraftige oste.
5 af 5 stjerner i VinAvisen.dk der skrev: ʺEn af de bedste – en fremragende og lækker vin med blød frugt, fin krydring, syre og sødme. Alt i fornem balanceʺ.
2 fl. Chateau Armurey Bordeaux Clairet 89,- | 178,- |
1 fl. La Houreste Medoc 89,- | 89,- |
1 fl. Breillan Haute Medoc 120,- | 120,- |
2 fl. Sirius Bordeaux 99,- | 198,- |
3 fl. La Croix Du Duc Bordeaux 79,- | 237,- |
3 fl. Chateau Peyguerol Cotes du Nimes 70,- | 210,- |
I alt | 1.032,- |
Bonusflaske 1 fl. Grand Dignitara Cotes du Rhone Village | 125,- |
Kassens værdi | 1.157,- |
Rabat: | 259,- |
Du betaler: |
898,- |
Ved køb af Vinkassen no. 92 deltager du i lodtrækningen om 1 stk. GAVEKORT VÆRDI 250 kr.
Det samme gælder naturligvis også ved køb af Vinkassen no. 92 A og Vinkassen no. 92 B – et lod for hver kasse, du køber
Afbestilling af ”Vinkassen” no. 92 senest 5. febr. – Tl.. +45 21783592; mail:enr-vin@post.tele.dk
Kassen leveres/er klar fra 8. februar.
Opskrifter på spændende franske retter vedlægges.
Fest – bestil rigeligt – ubeskadigede flasker tages retur.
Vi hjælper gerne med vinforslag til menuen